Taal & Cultuur

Op deze pagina vindt u steeds nieuwe informatie over een aspect van de Nederlandse, Engelse of Spaanse taal en cultuur. Het is de bedoeling dat op deze pagina handige en leuke wetenswaardigheden komen te staan. Wij nodigen u uit om regelmatig een kijkje te komen nemen bij de achtergronden van de Nederlandse, Engelse en Spaanse taal en cultuur.

Carnaval op Tenerife

Carnaval in Rio de Janeiro staat bekend als het grootste carnavalsfeest ter wereld. Maar dat Santa Cruz de Tenerife ook groots uitpakt met carnaval, is minder bekend. Na Rio is dit het grootste carnavalsfeest ter wereld, met als hoogtepunt de 'Entierro de la Sardina' (Begrafenis van de Sardine) op Aswoensdag.

Geschiedenis: Van het begin tot nu

Carnaval wordt al eeuwenlang gevierd op Tenerife. In 1605 werd voor het eerst gezinspeeld op verkleedpartijen: mannen zouden zich als vrouwen kleden en vrouwen als mannen. Later werd ook het gebruik van maskers beschreven. Hiermee konden de hogere en lagere klassen zich mengen om samen feest te vieren.

In de jaren erna is vaak geprobeerd het carnaval te verbieden. Onder het regime van Franco werd carnaval in Spanje verboden. Toch vonden er nog festiviteiten plaats onder de naam 'winterfestival', en op Tenerife werd carnaval kleinschaliger gevierd in de vorm van een muzikale theatervoorstelling. Vanaf 1960 werd carnaval weer steeds populairder, en na de dood van Franco in 1975 is het weer een van de grootste volksfeesten, compleet met kostuums en optochten.

Festiviteiten

Carnaval in Santa Cruz de Tenerife duurt ruim een week. Een week voor Aswoensdag wordt de koningin gekozen. Een paar dagen later, op vrijdag, barst het feest los. Het begint met een optocht door de stad, met de koningin en haar gevolg. Zaterdag, zondag en maandag staan vooral in het teken van muzikale optredens, dansen en feesten. Overal in de stad zijn podia te vinden. Op dinsdag volgt nog een afsluitende optocht en een groot vuurwerk. De dag erna wordt de sardine begraven.

Begrafenis van de Sardine

In heel Spanje wordt carnaval afgesloten met de Entierro de la Sardina. Op de 'Begrafenis van de Sardine' wordt een enorme sardine van papier 'begraven', of eigenlijk gecremeerd. Het is net een echte begrafenis. Hierbij wordt de katholieke kerk op de hak genomen, want de deelnemers gaan gekleed als priesters, bisschoppen en nonnen en voeren diverse 'religieuze' rituelen uit. Ze bidden om de ziel van de overleden sardine te zegenen. Het ritueel staat symbool voor het begraven van het verleden en een nieuw begin.

top